Lena Anderssen solo

Lena Anderssen

Lena Anderssen er blevet kaldt skræmmende ærlig og en dybfølt, poetisk melankoliker. Der er ingen tvivl om, at hun skriver sange fra de inderste sider af sig selv.

Lena er historiefortæller, og den nødvendighed og tyngde, der gennemsyrer hendes tekster, komplimenteres på smukkeste vis i let tilgængelige melodier og lækre, håndspillede indie-pop produktioner. Resultatet er sange, der har fundet vej til hjerterne hos fans over hele verden, og til amerikanske serier som Scrubs, Fecility og Nikita.

 

 

 

Lena Anderssen

Letters From The Faroes”

Release 10. september / Art People

Med den bevidst anakronistiske album titel Letters From The Faroes bringer den canadisk-færøske sangerinde og sangskriver Lena Anderssen fortidens gamle formater elegant ind i nutidens uhåndgribelige online virkelighed med 14 sange, der handler om noget så umoderne og dog evigt aktuelt som længsel, savn, selvagtelse og livets dans udi kærlighedens uendelige guld og gråtoner.

Resultatet er et varmt, organisk album, der tager afsæt i Lena’s egne konkrete situation med en opvækst i Canada, der brat ophørte, da hun som rebelsk 17-årig teenager flyttede med sin mor og tre søskende til Færøerne. Siden da har hendes liv været en valfarten mellem Canada – hvor hendes far og bedstefar stadig bor – og de stormomsuste øer, hvor færingerne i december 2011 for alvor tog hende til sig, da de kårede Letters From The Faroes som “Årets Album” og Lena som “Årets Sangerinde”.

Lena’s naturlige tone og musikalske univers er umiskendeligt klassisk nordamerikansk. Engelsk er hendes naturlige skriftsprog. Og hun tipper med stolthed hatten af for canadiske artister som Neil Young og Joni Mitchell. Hendes herkomst er dog Skandinaviske med en norskfødt far, der på mange måder er kilden til hendes poetiske univers og en færøsk mor, hvis sangtalent Lena har arvet. Lena både skriver og taler i dag færøsk og kan efterhånden også en hel del dansk, selv om hun aldrig har lært det i skolen.

Fra en scene formår Lena Anderssen på sublim vis at inddrage folk i sit skrøbelige univers med stor intensitet og stærkt nærvær. Mange musikkritikere anser hendes allerstørste styrke for at være “the storyteller” med den varme sangstemme, som appellerer til ensomheden, ringeagten og tvivlen, som de fleste mennesker nærer på et eller andet tidspunkt i livet – og som Lena konfronterer uden frygt og altid i håbet om den gode slutning. Eller måske er det så enkelt, som Stephen Brolan fra The Fly (UK) konstaterede, efter at have hørt hende optræde:

Denne iltre dames vokal er equivalententen af et varmt, vådt kys.”

Den første sang, Lena nogensinde komponerede, skrev hun i sin to værelses lejlighed på 4. sal i downtown Vancouver i 2001. Sangen hed Can’t Erase It og blev sidenhen titlen på hendes andet album, som blev udgivet i Danmark af Art People i 2005 og valgt som “ugens album” på P4. Opfølgeren – Let Your Scars Dance – blev blandt andet indspillet i Londons legendariske Abbey Road studio 2, og siden har flere døre åbnet sig internationalt. Blandt andet er flere af Lena’s sange blevet brugt i store amerikanske tv-serier så som Scrubs, Felicity, Nikita og Alias. Hun har turneret rundt i Europa som opvarmning for australieren Xavier Rudd og spillet på steder som Shepherds Bush i London. Og kritikerne har også fået ørerne op for Lena’s poetiske og melodiske pop. Den amerikanske musik kritiker William Michael Smith skrev bl.a. i Houston Press: “Hvis du er en af disse kynikere, der ikke tager en mands ord for pålydende, prøv så at lytte til de seks numre på hendes Myspace side og sig mig, at du er for cool, for punk, for country eller for post-pop-post-industrialist-deconstructionist-garage-rock-indie til at omfavne dette.”

Da tiden igen var inde til at lave et nyt album, bestemte Lena sig for, sammen med sin producer og musikalske partner Niclas Johannesen, at rejse til Seattle på vestkysten i USA for at indspille trommer med en af verdens mest respekterede trommeslagere Matt Chamberlain (Tori Amos, John Mayer, Bruce Springsteen, Fiona Apple etc). På lydsiden ønskede Lena at lave et album med hovedvægten lagt på akustiske instrumenter. Ideen var, at bag alle lyde og toner på albummet skulle der ligge en menneskelig, fysisk udfoldelse. Således gik turen også til Island, hvor hun indspillede strygere, klarinetter og horn. Albummet blev afsluttet I Oslo, hvor George Tanderø (har mixet Travis, Ron Sexsmith, Teitur og Tina Dickow) mixede albummet.

Resultatet er albummet Letters From The Faroes. En cirkulær rejse med 14 sangbreve, der åbner og slutter samme sted. Og med den første single The Fighter lægger Lena Anderssen stærkt ud. “Jeg skrev sangen i 2008, efter et af de øjeblikke, hvor alt gik i sort og jeg bare havde lyst at give op. 20 minutter senere var The Fighter født. De sange jeg er gladest for, er som oftest dem, der kommer til verden uden kalkulationer, men af ren nødvendighed.”

For Lena handler det – i livet såvel som i kunsten – om at vedkende sig, hvem man er, og hvor man kommer fra. Eller som hun selv siger på en anden veloplagt skæring fra Letters From The Faroes, nemlig nummeret Dream Chaser: “When the sun goes down your shadow walks you home.”

Lyt her: